Dania kojarzone z polską kuchnią – o żurku i barszczu białym

Obecnie rzadko już spożywamy dwuposiłkowe obiady. Z powodu chronicznego braku czasu, co generuje pragnienie szybkiego nasycenia się, często omijamy zupy, ograniczając się do potraw uprzednio oferowanych najczęściej jako to drugie danie. Jednakże tradycyjne polskie zupy, jak przykładowo żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeżeli samodzielnie gotujemy je już tylko sporadycznie, to […]

Kwaszone ogórki – prosta, zdrowa, niskokaloryczna kiszonka

W zupie, na kanapce, w sałatce lub w formie surówki do drugiego dania – kwaszone ogórki w polskiej kuchni jemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, bo kiszonki są zarówno zdrowe, jak i pyszne. Kiszone ogórki – z koprem, ząbkami czosnku bądź z innymi przyprawami Kiszone ogórki to warzywa wystawione na działanie naturalnego […]

Brakuje Ci witamin i soli mineralnych? Pij soki z buraków i kiszonej kapusty!

Artykuły fermentowane po latach zapomnienia znów wróciły do naszego menu. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także nowe, dotychczas mniej znane warzywa oraz owoce. Kiedy mówimy o leczniczych atutach żywności poddanej fermentacji nie można nie wspomnieć również o napojach takich jak kombucza, maślanka albo wszelkiego typu soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Szczególnie te ostatnie […]

Barszcz czerwony smakuje najlepiej na zakwasie

Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to potrawa wyłącznie świąteczna, którą podajemy zwykle podczas Wigilii lub większych rodzinnych spotkań okolicznościowych. W domostwach, w których obyczaj jedzenia posiłków z dwóch dań nadal się utrzymuje, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do wielu potraw. Barszcz czerwony – niskokaloryczna […]

Czego maluchy uczą się podczas warsztatów kulinarnych dla dzieci?

Dzieci lubią asystować nam w gotowaniu – podawać i wybierać składniki bądź ozdabiać ciasta. Pragniesz rozwinąć zapał kulinarny Twojej pociechy? Sprawdź kursy gotowania dla dzieci. Od nas dowiesz się, czego uczą takie lekcje. Atuty kursu gotowania dla dzieci Warsztaty kulinarne dla dzieci mogą uczestniczyć pociechy w wieku od sześciu do dziesięciu lat. W trakcie kursu […]

Odważ się na więcej w kuchni – food pairing

Chociaż przywykliśmy do określonych połączeń aromatów, nie znaczy to, iż parowanie ze sobą potraw, które na pozór zupełnie się wykluczają, nie może przynieść ciekawych i, co najważniejsze, smacznych rezultatów. Odkrywamy to na każdym kroku. Największy wpływ na nasz smak miało bez wątpienia pojawienie się w sprzedaży nieosiągalnych dotąd w Polsce artykułów, jak również otwarcie się […]

Ciastka i pieczywo od Piekarni Pochopień

Tradycyjne produkty Piekarni Pochopień Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami sięgającymi 1946 roku. Założona została przez mistrza piekarniczego Jana Pochopień, który był często nagradzany za swoje zasługi dla rozwoju handlu i rzemiosła. Szanowany w Krakowie piekarz, który był pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych utworzył podwaliny dla istniejącej do dziś piekarni. Kultywowanie tradycji rodziny i poszanowanie […]

Kapsułki z kawą – zawsze idealne espresso i latte

Wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez kubka ciepłej, aromatycznej kawy, która szybko stawia na nogi i przygotowuje na ciężki dzień pracy. Przy dobrej kawie relaksujemy się także z przyjaciółmi, podjadając ciastka galeriach handlowych i plotkując o współpracownikach czy dyskutując o najświeższych wydarzeniach w polityce. Napój ten jest nam znany od setek lat, ale […]

Sok z kiszonej kapusty – właściwości, przeciwwskazania, dawkowanie

Sok z kiszonej kapusty ma właściwości prozdrowotne, odkwasza organizm, poprawia odporność i jest prawdziwą bombą witaminową. Ile pić dziennie soku z kiszonej kapusty? Czy ten napój jest skutecznym środkiem na odchudzanie? Na te i inne pytania odpowiadamy w najnowszym wpisie blogowym. Sok z kiszonej kapusty – właściwości Proces kiszenia konserwuje żywność, a także nadaje warzywom […]

Przepisy na rozgrzewającą herbatę

Okres jesienno-zimowy sprzyja obniżonej odporności, dlatego warto poznać 3sposoby na przygotowanie herbatki rozgrzewającej. Poniżej kilka sprawdzonych pomysłów na dodatki. Wywar bazowy Najbardziej popularną podstawę stanowi zwykła czarna herbata. Można także użyć ziołowych naparów zarówno w wersji gotowych lub skomponowanych indywidualnie. Szczególnie warto zwrócić uwagę na szałwię, łagodzącą objawy bólu gardła, rumianek czy kwiatostany lipy, mające […]