Jeśli szukasz ogórków kiszonych w worku, koniecznie sprawdź https://artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.
W zupie, na kanapce, w sałatce lub w formie surówki do drugiego dania – kwaszone ogórki w polskiej kuchni jemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, bo kiszonki są zarówno zdrowe, jak i pyszne.
Kiszone ogórki – z koprem, ząbkami czosnku bądź z innymi przyprawami
Kiszone ogórki to warzywa wystawione na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich przyrządzanie jest bardzo proste. Używa się do tego drewnianych beczułek bądź dużych kamiennych garnków, w których surowe ogórki razem z przyprawami zalewa się solanką. Później kładzie się pojemnik na co najmniej dwa tygodnie w chłodzie, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Wielbiciele mniej kwaśnych smaków mogą zjeść ogórki już po paru dniach – takie ogórki określamy „małosolnymi”. W bazowej recepturze do zalewy wraz z ogórkami dorzuca się czosnek i koper, lecz smak kwaszonych ogórków można wzbogacić też innymi dodatkami, między innymi ziarnami czarnego pieprzu, liśćmi laurowymi bądź kawałkami marchwi. Oczywiście nie każdy ma czas czy pod dostatkiem miejsca w kuchni, by samemu przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje też spiżarką lub piwnicą, w której może chować żywność w dużych ilościach. Nie oznacza to jednak, że należy zrezygnować z ogórków kiszonych – w każdej chwili możemy kupić je w markecie na wagę bądź w niewielkich opakowaniach, np. w woreczkach z folii czy też w pojemnikach, które bez przeszkód da się przechowywać w lodówce.
Jakie witaminy i składniki odżywcze zawierają ogórki kiszone?
Od wieków wiadomo, że sfermentowane warzywa zbawiennie wpływają na ludzki organizm. I tak jest faktycznie, bo wespół z kiszonkami konsumujemy pomocne kultury bakterii, które korzystnie wpływają na florę przewodów pokarmowych oraz obniżają ich pH, wspomagając w ten sposób trawienie. Ale to nie wszystko! Kwaszone ogórki nie są kaloryczne (to zaledwie 12 kcal w 10 dag), a zarazem zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę A, C i E, a także wiele składników odżywczych ważnych dla prawidłowego działania organizmu, to np. magnez, wapń, żelazo, mangan i potas. A co z sokiem z kwaszonych ogórków? O ile nie przeszkadzają kwaśne smaki, polecamy nie wylewać go po spożyciu warzyw, tylko go wypić albo użyć do zupy ogórkowej, ponieważ w trakcie kwaszenia składniki odżywcze przenikają po części do zalewy. Należy jednak zaakcentować, na kiszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach znajduje się bowiem spora ilość soli.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]