Chcesz zamówić barszcz biały w butelce? Wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zurki-i-barszcze-biale/12.
Obecnie rzadko już spożywamy dwuposiłkowe obiady. Z powodu chronicznego braku czasu, co generuje pragnienie szybkiego nasycenia się, często omijamy zupy, ograniczając się do potraw uprzednio oferowanych najczęściej jako to drugie danie. Jednakże tradycyjne polskie zupy, jak przykładowo żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeżeli samodzielnie gotujemy je już tylko sporadycznie, to nadal stanowią one stałą pozycje w menu restauracji oraz gospód z rodzimą kuchnią, jak również są powszechnie podawane w trakcie świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy.
Barszcz biały a żurek – Zakwas na bazie mąki żytniej lub pszennej – który na żurek, a który na barszcz biały?
Kiedy zapyta się Słowianina o białą zupę przyrządzaną na zakwasie z mąki, to w okamgnieniu przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Mnóstwo osób nawet nie widzi podstawowej różnicy pomiędzy tymi potrawami, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem co do zasady barszcz biały przyrządza się z zakwasu mąki pszennej, żurek z kolei – z zakwasu na mące żytniej. Jednak to nie wszystko, co różni te zupy, chociaż należy zdecydowanie zaznaczyć, iż nie ma jednej obowiązującej receptury na żurek i drugiej na barszcz biały. Kuchnia jest bowiem sztuką, a każda potrawa odzwierciedla umiejętności kucharza oraz jego indywidualne smaki. Co jednakże da się wskazać to fakt, iż do barszczu białego zwykle dodaje się więcej grzybów i włoszczyzny. Barszcz zabiela się także najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu z mąki można użyć sok kapusty kwaszonej albo z ogórków kiszonych. Tymczasem z żurkiem zagadnienie jest bardziej skomplikowane, ponieważ w ramach tej grupy zup można wyróżnić trzy warianty:
– kwaśny, zawiesisty żur gotowany przeważnie z dużą ilością czosnku, również na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kawałkami ziemniaków;
– umiarkowanie zawiesisty, lekki żurek, zabielany szczodrze śmietaną i doprawiany pokaźną ilością majeranku, podaje się go zwykle z jajkiem oraz chlebem;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle zalewa się zakwasem żytnim bądź chlebowym.
Bazę na żurek albo barszcz biały można kupić
Przyrządzanie zakwasu na wypunktowane wcześniej zupy nie jest skomplikowane, chociaż nie zawsze pierwsze podejście kończy się powodzeniem. W internecie opublikowano kilkanaście przepisów na zakwas, którymi warto się posłużyć. Wykorzystując jednakże samodzielnie wykonany zakwas należy zaplanować pichcenie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Tym samym, jeśli chętka np. na żurek najdzie was niespodzianie, można wykorzystać gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, wystarczających na ugotowanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych tradycyjnych, jak i online, bez problemu znajdziemy zakwasy z mąki pszennej czy żytniej, na bazie których przygotujemy aromatyczny biały barszcz i żurek śląski czy też staropolski.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]