Cechy soli kłodawskiej i himalajskiej

Cechy soli kłodawskiej i himalajskiej

Znajdź sól himalajską.

Składnikiem potrzebnym do właściwego działania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie własności posiada sól kłodawska oraz sól himalajska? Dlaczego należy wykorzystywać je w gastronomii?

Sól himalajska – jakie pierwiastki zawiera?

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który świetnie uwydatnia smak potraw. Pomimo, iż nadmierne wykorzystanie soli może mieć niepożądany wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozważne porcje (nie więcej niż 6 gramów na dobę) są niezbędne dla poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, to jest pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną i utrzymanie właściwego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze złóż liczących 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie masę wartościowych pierwiastków i minerałów, między innymi selen, wapń czy cynk, a jednocześnie nie posiada niebezpiecznych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak toksyczne metale ciężkie. Sól himalajska wspaniale podkreśla smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci dużych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska – używana nie tylko w przemyśle spożywczym

Sól kłodawska niejodowana z kolei to składnik o wysokim poziomie czystości – posiada prawie 97% chlorku sodu i stanowi doskonały do tradycyjnych przetworów. Jest niezastąpionym źródłem żelaza, potasu czy wapnia, czyli składników koniecznych do zachowania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, dlatego nie traci swoich właściwości i jest bez trudu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień stosowana nie tylko w branży gastronomicznej, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]

Post Author: