Zamów sok z kapusty.
Artykuły fermentowane po latach zapomnienia znów wróciły do naszego menu. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także nowe, dotychczas mniej znane warzywa oraz owoce. Kiedy mówimy o leczniczych atutach żywności poddanej fermentacji nie można nie wspomnieć również o napojach takich jak kombucza, maślanka albo wszelkiego typu soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Szczególnie te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pomagają łatwo i błyskawicznie dostarczyć naszemu ciału składniki niezbędne dla jego poprawnego funkcjonowania.
Jakie składniki dostarcza sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający mnóstwo związków wpływających korzystnie na nasze samopoczucie. Kluczowym składnikiem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za przebieg fermentacji. Sok z kapusty, buraków czy inny kiszonek to też skarbnica witamin. Warte uwagi jest głównie wysokie stężenie witaminy C – już filiżanka tego napoju zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy też pić z uwagi na obecność witaminy E i K, witamin z grupy B oraz duże stężenie soli mineralnych.
Sok z kiszonej kapusty – dlaczego warto go pić?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, ze względu na obecność bakterii fermentacji mlekowej dobroczynnie oddziałuje na nasz układ odpornościowy oraz pracę układu pokarmowego. Co więcej nagromadzenie witamin polepsza funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy szkorbutu, depresji i cukrzycy, a także pomagają poradzić sobie z przemęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki powinny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak np. wrzody dwunastnicy lub refluks. Stanowią one również tarcze ochronną w trakcie terapii antybiotykami i wzmagają apetyt.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]