Barszcz czerwony smakuje najlepiej na zakwasie

Barszcz czerwony smakuje najlepiej na zakwasie

Kliknij tutaj, aby kupić barszcz czerwony z koncentratu w butelce.

Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to potrawa wyłącznie świąteczna, którą podajemy zwykle podczas Wigilii lub większych rodzinnych spotkań okolicznościowych. W domostwach, w których obyczaj jedzenia posiłków z dwóch dań nadal się utrzymuje, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do wielu potraw.

Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa na obiad, ale także wyborna przekąska

Zdawałoby się, iż barszcz czerwony to prosta do przygotowania zupa z buraków, która w rzeczywistości nie jest dość pożywną potrawą. Jednak właśnie jego kwaśny, a zarazem nieznacznie słodkawy aromat powoduje, że znakomicie stapia się on z odmiennymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest masa – niektórzy wrzucają do niego pierogi z mięsem, kapustą bądź grzybami, inni przedkładają kartofle, jajo na twardo oraz kawałki kiełbasy. Barszcz czerwony to klasyczna potrawa na obiad, lecz także smakowita przekąska lub kolacja na ciepło – wrzący kubeczek tej zupy cudownie pasuje do chrupiącego pasztecika z grzybami lub drożdżówki z mięsnym farszem.

Wypada wspomnieć, iż barszcz czerwony, jeżeli nie został zabielony śmietaną, nie jest zupą bardzo tuczącą. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, ponieważ zawiera mangan, witaminę C i witaminy z grupy B, kwas foliowy, jak również sporo żelaza, i z tej przyczyny rekomenduje się go osobom chorującym na anemię. Jednak ze względu na to, iż podstawą tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie chętnie je się ją z dodatkami mających w składzie duże ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których rozwinęła się cukrzyca.

Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma bardziej aromatyczny smak

Nie powstała kanoniczna receptura na barszcz czerwony – każdy w kuchni korzysta z własnych ulubionych dodatków i w inny sposób doprawia to danie. Jedni uwielbiają barszcz na ostro, odpowiednio pieprzny, drudzy wsypują do niego łyżeczkę cukru, by zaakcentować naturalny słodki smak buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, gdy przyrządza się go na zakwasie. Zupa na zakwasie z buraków kiszonych ma mocniejszy, kwaśny posmak oraz wyrazisty czerwony kolor, a dodatkowo dostarcza organizmowi więcej niezbędnych witamin i minerałów. Zakwas z buraków kwaszonych można rzecz jasna przygotowywać samemu, lecz okres fermentacji – w zależności od panujących w domu warunków – trwa mniej więcej siedem dni. Jeżeli jednak nagle nabierzesz ochoty na tę zupę, w żadnym wypadku nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie albo online.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Post Author: